Składniki:
- 2 opakowania ryżu parabolicznego (po 500 gram),
- 1 kg mięsa drobiowego lub dowolnego pokrojonego w niedużą kostkę,
- 1 opakowanie mrożonki tzw. chińskiej,
- 1 opakowanie mrożonki 4 składnikoweaj warzywnej(np. marchew, seler, por itp.) pociętej w paski,
- oliwa,
- przyprawa np. Knorra do potraw chińskich,
- curry,
- sos sojowy słodki,
- sos w słoiczku chiński lub słodko-kwaśny z Łowicza.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy na sypko. Do woka lub na dużą patelnię wrzucamy na rozgrzaną oliwę mrożonki, dusimy je aż do całkowitego zmiękczenia i odparowania wody, podlewamy oliwą co jakiś czas. Dodajemy przyprawy-carry i chińską Knora, jeżeli wszystko jest już miękkie dodajemy mięso i mieszamy. Jak mięso już będzie podsmażone dodajemy sos sojowy i wszystko mieszamy. Po zdjęciu patelni z ognia, wszystko wylewamy do miski z ugotowanym ryżem i dokładnie mieszamy, nakładamy na ciepło i polewamy sosem ze słoiczka. SMACZNEGO!
Jak podawać?
Podajemy na płaskim talerz i po środku polewamy sosem ze słoiczka.
Uwagi:
Ja daję sporo oliwy i sosu sojowego, to wtedy jest więcej sosiku. Można zamrozić jak zostanie, po rozmrożeniu i podgrzaniu smakuje równie dobrze. Potrawa jest syta.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | aniakowal |