Składniki:
- 1 kg łopatki,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- Vegeta.
Jak przyrządzić?
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek utrzeć na jednolitą masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych upodobań; Aha - ważne - mięso na surowo powinno być trochę mało słone - bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się wzmoże. Kiedy mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do czystych wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te większe od majonezu. Mięso trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko do 3/4 wysokości. Słoiki trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda powinna przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz położyć jakąś szmatkę. Wodę i słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na maleńkim ogniu (woda powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z gotowaniem (też godzinę).Jeśli ktoś lubi troszkę tłustszą kiełbasę to może część mięsa zastąpić boczkiem w proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa, słoiki i zwykłe kuchenne przybory.
Jak podawać?
Kromka razowego chlebka, masełko, gruby płat kiełbaski, musztarda i kwaszony ogóreczek. Pycha.
Uwagi:
Kiełbasa musi być w małych słoikach, takich, żeby można było zjeść jedną porcję w 2-3 dni, przechowywanie wyłącznie w lodówce i raczej niedługo (max. 2 m-ce), jak trochę odczekasz, to na kiełbasie zrobi się taka świetna galaretka - bardzo smaczna, choć nie każdy lubi :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bromba |