Składniki:
- pół kg mąki pszennej,
- 5 dag drożdży,
- 2 całe jaja,
- około 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka octu,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/3 kostki margaryny,
- 3 szklanki jagód,
- 3 łyżeczki bułki tartej + 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże, dodać margarynę i ocet. Wszystko wlać do miski z przesianą mąką, dodac całe jaja, cukier waniliowy i cukier, starannie wyrobic ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć i podzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć na blachę, a z drugiej uformować wałeczki i wykleić nimi boki blachy oraz ułożyć na cieście kratkę.
Jagody wymieszane z cukrem i bułka tartą wkładać w kratki. Po upieczeniu posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Jak podawać?
Pokrajane w kwadraty lub romby.
Uwagi:
Można też ciasto przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | prababcia Ania |