Składniki:
Biszkopt:
- 4-5 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 torebeczka cukru waniliowego,
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.
Dodatkowo:
- 50 dag serka homogenizowanego waniliowego,
- 4 łyżki cukru pudru (wg uznania),
- 50 dag truskawek.
Jak przyrządzić?
Robimy klasyczny biszkopt:
ubijamy bialka na twardą pianę, dodajemy pomału cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy, potem żółtka i ciągle ubijamy. Następnie pomału dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką w jedna stronę.Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bulka tarta okragłej tortownicy lub okrągłego prodiża (biszkopty dobrze się pieka w prodiżu) i pieczemy 30-35 min w temp. 180 stopni. (sprawdzać patyczkiem, ale piekarnik mozna otwierać dopiero pod koniec i to na chwilke, inaczej ciasto nie urosnie).
Wyjmujemy ciasto, studzimy.
Serek mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na biszkopt.
Na wierzchu gęsto ukladamy nieduże truskawki w całości lub połówki, lekko wciskając je w krem.smacznego :)
Jedno z tych prostych, szybkich ciast, ktore nawet dziecko zrobi :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |