Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 kg baraniny (z udźca),
- 3 bakłażany,
- 1 cebula,
- 3 średnie papryki (żółta, zielona, czerwona),
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 l oleju,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 3 jajka,
- 150 ml słodkiej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka w proszku,
- pieprz cayenne.
Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w wąskie paseczki, przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i słodka papryką, odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie mięso obsmażyć na brązowy kolor na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać posiekaną cebule, przecier pomidorowy a następnie dodać sok jabłkowy i dusić do miękkości i odparowania płynu. Wystudzić. Ziemniaki obrać, pokroić na centymetrowe talarki i usmażyć jak frytki. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Bakłażany pokroić w grube plastry, posolić i upiec w piekarniku. Paprykę pokroić w grubą kostkę, posolić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Na ziemniaki wyłożyć mięso, bakłażany i paprykę. Roztrzepać jajka i połączyć z śmietaną, posolić i popieprzyć a następnie zalać tym zapiekankę. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż jajka się zetną.
Uwagi:
Zapiekanka znakomicie smakuje z sosem jogurtowo -ogórkowym z dodatkiem czosnku i koperku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | moxi |