Składniki:
- śledzie w zalewie a la Bismark (4 duże płaty),
- 4 ogórki konserwowe (średnie),
- 1 duża cebula,
- chrzan ze słoiczka na kwasku cytrynowym (pół słoiczka),
- pieprz, łyżeczka soli,
- majonez (4 łyżki),
- śmietana (2 łyżki).
Jak przyrządzić?
1. śledzie osączyć z zalewy i pokroić na kawałki - wrzucic do miski.
2. ogórki zetrzeć na grubych oczkach, cebule pokroic w kostkę - dosypać do sledzi.
3. majonez wymieszac ze smietaną, dodać chrzan, pieprz. cukier i wszystko wymieszac, az do rozpuszczenia i dolać do śledzi.
4. wszystko razem wymieszać i odstawic do lodówki na 3 godziny.
5. przed spożyciem wkroić swieży koperek i podać.
Jak podawać?
Z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 osoby |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Nina |