Składniki:
- 2-4 pory,
- jajko,
- 1 szklanki mąki,
- 4-5 łyżek wody,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Pory umyć, oczyścić, odciąć zielone końcówki, pociąć na 7 cm kawałki. Jajko rozmieszać z mąką i wodą, mocno przyprawić do smaku solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzać olej. Pory dokładnie maczać w cieście, smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączyć z oleju na papierowym ręczniku.
Uwagi:
Podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami. Pory dobrze komponują się z frytkami albo ryżem na sypko.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |