Składniki:
Zielone części porów.
Jak przyrządzić?
Zachęcam wszystkich do przygotowania idealnego do przysmaczania wielu potraw proszku porowego. Przy obieraniu włoszczyzny często wyrzucamy zielone, niezbyt ładne części tego warzywa. Błąd. Otóż ja odcinam tylko brzydkie, zżółknięte lub nadpsute części, a te zdrowe po wymyciu osuszam, i po prostu suszę, np. nanizane na nitkę, jak grzyby. Gdy uzbiera się zacna ilość suszu, kruszę go w misce, a następnie wkładam do młynka elektrycznego. Po zmieleniu powstaje z tego przepięknie pachnący, cudownie jasnozielony proszek, który przesypuję do słoika z ciemnego szkła. No i stosuję do potraw. Przepyszna jest posypana tym proszkiem jajecznica, ryby, sałatka pomidorowa, dania z dodatkiem serów. A prawdziwa rewelacja to śledzie, takie zwykłe śledzie w oleju czy tam w oliwie, do których nie dodaje się w ogóle cebulki, lecz każdy filet posypuje się właśnie tym magicznym, porowym proszkiem... Delicje, powiadam wam - delicje!.. :-)))
Potrzebne przybory:
Młynek elektryczny (kto zechce, może ucierać w moździerzu :-)
Jak podawać?
Sypać, sypać, sypać!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Wilejka |