Składniki:
- 400g chudego mięsa wieprzowego z łopatki,
- 4 łodyzki selera naciowego,
- 2 cebule,
- 2 łyżki + 1 łyżka masła,
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1/4 l wywaru mięsnego,
- 300g fasoli szparagowej mrożonej,
- 50g przepołowionych migdałów.
Jak przyrządzić?
1. Mięso pokroić w paski. Seler opłukać i pokroić na kawałki a cebulę obrać i pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać stopniowo mięso, seler i cebulę. Wszystko podsmażyć na złoty kolor. Dodać sól, pieprz oraz sos sojowy i gotować pod przykryciem 15 minut.
3. Dodać fasolę i gotować jeszcze 10 minut.
4. Migdały uprażyć na łyzce masła, na złoty kolor.
5. Potrawę doprawić do smaku i podawać na gorąco, posypaną prażonymi migdałami.
Uwagi:
Dodatki: Gotowane ziemniaki, puree ziemniaczane lub krokiety.
Rada: Zamiast mrożonej fasoli mozna uzyć fasolę zasmażaną i dodawać ja pod koniec gotowania. Mozna dodać również świeże siekane zioła.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Adriana |