Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1 kostka (25 dag) masła roślinnego,
- 1 szklanka cukru,
- owoce.
Jak przyrządzić?
Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać cukier, jajka i masło. Wszystko razem zmiksować. Odłożyć trochę ciasta, resztę wzłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę a na ciasto wysypać owoce (truskawki, jagody, jabłka pokrojone itp.). Na owoce kłaść kawałki pozostałego ciasta w formie posypki. Piec około 4o min. w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Jeżeli ktoś nie lubi zbyt słodkiego ciasta można dac mniej cukru. To ciasto robi się bardzo szybko i można podawać jeszcze gorące.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ulik |