Składniki:
Ciasto:
- 15 dkg masla,
- 8 jajek,
- 25 dkg cukru,
- 10 dkg miodu,
- 3 dkg kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody,
- 30 dkg maku sparzonego i zmielonego,
- 3 lyzki maki kartoflanej,
- 1 paczka biszkoptow,
- rodzynki,
- 1 paczka galaretek owocowych.
Krem:
- 30 dkg masla,
- 20 dkg cukru,
- 1/2 litra mleka,
- 2 lyzki maki kartoflanej,
- 3 zoltka,
- sok z calej cytryny.
Jak przyrządzić?
Wykonanie ciasta:
Maslo utrzec z cukrem i miodem nastepnie dodawac po jednym zoltku i ucierac nastepnie dodac make kartoflana z cynamonem, kakao, mak rodzynki i piane ubita z 8 bialek. Upiec. Po upieczeniu i ostygnieciu przekroic na dwie czesci.
Wykonanie kremu:
Z mleka, cukru i maki kartoflanej ugotowac krem(tak jak budyn) odstawic do wystygniecia. Utrzec maslo z zoltkami i do niego dodawac po lyzce kremu na koniec dodac sok z cytryny. Przelozyc placki: Krem galaretki pokrojone w drobna kostke, biszkopty, krem, galaretki, placek na wierzch mozna polac polewa czekoladowa.
Uwagi:
Galaretke mozna zrobic z torebki gdy zgestnieje pokroic w kostke i dodac do kremu lub poukladac jok w przepisie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | aga |