Składniki:
Ciasto z miodem:
- 2 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 jajo,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 150 g margaryny,
- 2 łyżki miodu.
Biszkopt:
- 4 jaja,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wody,
- 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1 szkl. mąki pszennej.
Masa:
- 0,5 l mleka,
- 0,5 szkl. cukru,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 cukier waniliowy.
Poncz:
- 3/4 szkl. przegotowanej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- kilka kropel aromatu.
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka wody.
Ponadto: dżem
Jak przyrządzić?
Ciasto z miodem: wyrobić, podzielić na pół i upiec 2 placki. Poncz: Wymieszać składniki. Polewa: rozpuścić i wymieszać składniki; ostudzić. Biszkopt: upiec biszkopt normalnie i przekroić na pół; nasączyć ponczem. Masa: ugotować jak budyń; do gorącego budyniu wrzucić kostkę margaryny i zmiksować mikserem do uzyskania puszystej masy. Gorącą masą przekładać placki: pierwszy placek kruchy posmarować masą na to położyć dżem potem biszkopt masę placek kruchy i polewę.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, garnek do gotowania polewy i masy, łyżka ;)
Jak podawać?
Kroić i kłaść na talerzyki, do konsumpcji potrzebne łyżeczki.
Uwagi:
Pierwszy raz jest najtrudniejszy i najdłuższy za drugim jest gładko miło i przyjemnie (i przepysznie przede wszystkim).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | duża blacha |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Bułeczka |