Składniki:
- 2 budynie o smaku waniliowym,
- 3 szklanki mleka,
- 1 kilogram jabłek,
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- jajko,
- 2 żółtka,
- kostka margaryny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru, śmietany i proszku zagnieść ciasto. Połowę schłodzić, drugą rozwałkować, nałożyć do tortownicy. Budynie ugotować na mleku. Jabłka obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście, zalać budyniem. Zetrzeć schłodzone ciasto. Piec około 45 minut w temperaturze 200st.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | Elusia |