Migdały nie tylko od święta
DANUTA CAPIGA • dawno temuWszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole.
![](https://m.kafeteria.pl/4c0f9fe112a6f68444f454f2-e3812bb,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole.
Spożycie migdałów stało się bardzo popularne w Europie, chociaż światowa uprawa znajduje się w Ameryce. W Polsce się również docenione i to nie tylko w Święta, a to za sprawą walorów smakowych i właściwości zdrowotnych. Wiemy już, że migdały to istna bomba witamin i składników mineralnych.
Migdały to znakomity pomysł na przegryzkę, lepszy niż podjadanie słodyczy bądź chipsów. Należy jednak pamiętać, że zawierają sporo kalorii. W 100 g znajduje się około 600 kcal. Będąc na diecie, warto zatem spożywać je oszczędnie, np. jako dodatek do musli.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Migdały są świetnym dodatkiem do ciast, tortów, deserów, ale równie dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek, dodatek do mięs i ryb. Znakomicie komponują się z wyrazistymi przyprawami.
Potrawy z ich udziałem znane są na całym świecie. Niezwykle popularny na południu Hiszpanii jest chłodnik zwany ajoblanko czyli białe gazpacho z dodatkiem czosnku i migdałów, podawany z białymi winogronami, kawałkami jabłek lub figami.
W Maroku popularna jest wołowina z dodatkiem płatków migdałowych, przygotowana w specjalnym naczyniu zwanym tadżin. Jest to gliniane naczynie ze stożkowym przykryciem do pieczenia mięs.
We Francji najbardziej znany jest krem migdałowy używany do ciast i tortów.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
W Polsce mamy wiele potraw z udziałem migdałów, jak kotlety z indyka z migdałami, karp z migdałami pieczony na złoto, kalafior z migdałami, zupa migdałowa itp. Świetnym rozwiązaniem jest zastosowanie migdałów do sałatek. Warto jednak pamiętać, że gotowane, pieczone, prażone tracą swoje cenne wartości odżywcze. Obróbka termiczna przyczynia się do tego, że zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają przemianie w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, a te z kolei powodują szybkie przybierania na wadze.
Źródło: informacja prasowa Jagoda Malanin dla trawelplanet
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze