Migdały nie tylko od święta
DANUTA CAPIGA • dawno temuWszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole.


Wszyscy wiemy, że migdały są nieodzownym atrybutem Świąt. Szarlotka z migdałami, karp w galarecie z migdałami to potrawy, które często goszczą na świątecznym stole.
Spożycie migdałów stało się bardzo popularne w Europie, chociaż światowa uprawa znajduje się w Ameryce. W Polsce się również docenione i to nie tylko w Święta, a to za sprawą walorów smakowych i właściwości zdrowotnych. Wiemy już, że migdały to istna bomba witamin i składników mineralnych.
Migdały to znakomity pomysł na przegryzkę, lepszy niż podjadanie słodyczy bądź chipsów. Należy jednak pamiętać, że zawierają sporo kalorii. W 100 g znajduje się około 600 kcal. Będąc na diecie, warto zatem spożywać je oszczędnie, np. jako dodatek do musli.

Migdały są świetnym dodatkiem do ciast, tortów, deserów, ale równie dobrze sprawdzają się jako składnik sałatek, dodatek do mięs i ryb. Znakomicie komponują się z wyrazistymi przyprawami.
Potrawy z ich udziałem znane są na całym świecie. Niezwykle popularny na południu Hiszpanii jest chłodnik zwany ajoblanko czyli białe gazpacho z dodatkiem czosnku i migdałów, podawany z białymi winogronami, kawałkami jabłek lub figami.
W Maroku popularna jest wołowina z dodatkiem płatków migdałowych, przygotowana w specjalnym naczyniu zwanym tadżin. Jest to gliniane naczynie ze stożkowym przykryciem do pieczenia mięs.
We Francji najbardziej znany jest krem migdałowy używany do ciast i tortów.

W Polsce mamy wiele potraw z udziałem migdałów, jak kotlety z indyka z migdałami, karp z migdałami pieczony na złoto, kalafior z migdałami, zupa migdałowa itp. Świetnym rozwiązaniem jest zastosowanie migdałów do sałatek. Warto jednak pamiętać, że gotowane, pieczone, prażone tracą swoje cenne wartości odżywcze. Obróbka termiczna przyczynia się do tego, że zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają przemianie w szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans, a te z kolei powodują szybkie przybierania na wadze.
Źródło: informacja prasowa Jagoda Malanin dla trawelplanet

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze