Składniki:
- 25 dag maku,
- 1 kostka margaryny,
- 8 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka miodu,
- 1 olejek migdałowy,
- bakalie,
- 1 duże opakowamie orzechów włoskich -przynajmniej 15 dag,
- 3/4 szklanki mleka,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Mak zaparzyć i zmielić. Utrzeć żółtka, cukier i margarynę, stopniowo dodawać mak, miód, bułkę tartą i olejek migdałowy. Z białek ubić pianę, dodać do masy i lekko wymieszać. Dodać bakalie. Upiec.
Orzechy zmielić i zalać gorącym mlekiem - zostawić do przestygnięcia.
Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać masę orzechwą. Całość wyłożyć na ziemne ciasto i polać słynnym zygzakiem czekoladowym (polewą).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | kasia |