Składniki:
- 8 ziemniaków (raczej większych i w miarę równych),
- żółty ser (ok. 20-25dag),
- 3 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek masła,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy - najlepiej oczyścić je dokładnie ściereczką, ponieważ są i tacy, którzy lubią to danie wcinać razem ze skórką:). Następnie wszystkie ziemnaczki nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok 40-60min. (czas pieczenia zależy od ich wielkości - muszą być miękkie). Po upieczeniu, przekrajamy je na pół, łyżką wyjmujemy całą zawartość (póki gorąca!) ze skórek i przekładamy do miski. Do tego szybko dodajmy masło, wyciśnęty czosnek, starty ser, sól i odrobinę pieprzu (nie możemy pozwolić im ostygnąć, bo ser nie wtopi się w ziemniaczki). Wszystko mieszamy i tłuczemy na puree. Potem napełniamy tym farszem skórki i wkładamy je jeszcze na ok 30 min do piekarnika - pieczemy tak długo, aż zrobią się złoto-brązowe :)
Potrzebne przybory:
- nóż, łyżka,
- tarka,
- wyciskacz do czosnku,
- miska,
- tłuczek do ziemniaków.
Jak podawać?
Podajemy gorące, od razu po wyjęciu z pieca, ponieważ po ostygnięciu wysychają i flaczeją. Z reguły, po prostu wyjada się nadzienie ze skórek widelcem ale skórki też można zjeść ;)
Super smakują z sosem koperkowo-czosnkowym (majonez, śmietana [lub jogurt], 2 ząbki czosnku, koperek, sól).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Aga |