Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1,5 szkl. cukru,
- 0,5 szkl. wody,
- 3 łyżki kakao.
Wszystko razem zagotować. Do ostudzonej masy dodać:
- 2,5 szkl. mąki,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- do utartej masy na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Składniki na masę serową:
- 0,5 kg sera białego (najlepiej śmietankowego),
- 5 jajek,
- 15 dkg masła lub margaryny,
- 1 szkl. cukru,
- cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Przyrządzenie masy serowej:Margarynę (masło) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser. Na koniec dodać ubitą pianę (nie zaszkodzi również 2,5 łyżki manny).Nakładanie mas:Ciemną masę podzielić na dwie części. Jedną wlać na blachę następnie na nią wlać ser, a na wierzch drugą ciemną masę.
Uwagi:
Piec ok. 50 min. w temp. 180 C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Autor | magda z sieradza |