Składniki:
- ok. 30-40 dkg mięsa wołowego lub wieprzowego na gulasz,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 5 dużych ziemniaków (surowe, obrane),
- 2 jajka,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- zioła prowansalskie,
- olej.
Jak przyrządzić?
Z mięsa przygotowujemy gulasz wg własnego gustu /ja preferuję pikantny, z dużą ilością pieprzu, ziół prowansalskich, oregano, cebulą a nawet z czosnkiem 3-4 ząbki/. Najlepiej gulasz przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie zioła,czosnek przeniknęły do mięska.Obrane, umyte ziemniaki ścieramy /na najmniejszych oczkach/ na tartce do warzyw, dodajemy jajka, mąkę, trochę soli /generalnie masę przygotowujemy jak na placki ziemniaczane/. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę ziemniaczaną i formujemy 1 placek wielkości patelni /tak żeby zmieścił się nam na talerzu/ o grubości ok.1-1,5cm. Smażymy oczywiście po obu stronach nasz placek. W międzyczasie podgrzewamy gulasz, żeby był gorący. Tak usmażony placek wykładamy na talerz, a na placek wykładamy gulasz. Podajemy na gorąco z jakąś sałatką lub surówka/może być nawet słodka, surowa czerwona papryka pokrojona w paseczki/ a nawet zasmażana kapusta. Do tego dania świetnie pasuje piwo /tylko nie imbirowe/, jak również czerwone wytrawne wino. GOTOWE!!!Życzę smacznego.
Potrzebne przybory:
Garnek, miska, patelnia, tartka warzywna, łopatka /szeroka/ do przewracania placka, puste brzuchy gotowe do biesiady.
Jak podawać?
Na gorąco o każdej porze dnia i nocy, gdy mamy na to ochotę. Przy zapalonych świecach z dodatkiem naszego ulubionego rocznika wina samakuje równie dobrze.
Uwagi:
Całe danie nie jest skomplikowane, najwięcej czasu zajmie /dla mniej wytrawnych kucharzy/ przygotowanie gulaszu. Taki placek u naszych kochanych Górali nazywa się "PLACEK PO ZBÓJNICKU". Bardzo go lubię, coś innego do zwykłego gulaszu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 2-3 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Karotkowa Dziewczynka |