Składniki:
- 4 połówki piersi kurczaka (filety) lub 4 sznycle cielęce,
- 4 słupki ostrego żółtego sera (warmińskiego, tylżyckiego),
- wysokości 7-8 cm i szerokości 1,5 cm,
- 1 łyżka masła,
- przyprawa do kurczaka,
- vegeta,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki tartej bułki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Każdy kawwałek kurczaka rozbić tłuczkiem, posmarować cienko (po wewnętrznej stronie) miękkim masłem, posypać przyprawą i położyć na nim kawałek sera.
Mięso zwinąć tak jak krokiety i spiąć wykałaczką lub związać nitką.
Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Bedą gotowe, kiedy ser zacznie z nich wypływać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | paola |