Składniki:
- 1 kg świeżych wiśni (po sezonie można robić kisiel z mrożonych owoców; można ze sobą łączyć różne owoce),
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier.
Jak przyrządzić?
Wiśnie myjemy i zalewamy w garnku wodą, tak żeby owoce były całkowicie zanurzone i jeszcze ze dwa centymetry wody.
Gdy owoce się zagotują, wlewamy do garnka rozpuszczone w szklance zimnej wody 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej).
Dodajemy ze 4 łyżki cukru (słodzimy według uznania) i gotujemy ok 20 min, aż kisiel nabierze odpowiedniej gęstej konsystencji (im bardziej gęsty tym smaczniejszy).
Jak podawać?
Podajemy w salaterkach, z wierzchu można polać sosem waniliowym bądź śmietanką czy odrobiną mleka. Przybrać listkami świeżej mięty.
Uwagi:
Najpyszniejszy ze świeżych owoców.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Blue7 |