Dieta owocowa
BEATKA • dawno temuDieta owocowa zaliczana jest do diet oczyszczających organizm. Dzięki niej można skutecznie oczyścić organizm z toksyn. Jej popularność jest szczególnie duża wśród celebrytów i ludzi ze świata mediów. Dietę owocową można stosować cyklicznie, np. 1–2 dni w tygodniu przez jakiś czas. Ponieważ u niektórych osób może pojawić się osłabienie organizmu, lepiej zarezerwować sobie dni wolne na stosowanie diety. Owoce to zdrowe przekąski.
Zasady diety owocowej
Dietę owocową należy stosować cyklicznie – w każdy weekend (jeden lub dwa dni) przez pewien czas. Z diety nie można korzystać zbyt długo, gdyż grozi to osłabieniem, wyczerpaniem organizmu. Warto przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem, gdyż samowolka w tym wypadku może przynieść więcej szkody niż pożytku. Lekarz lub dietetyk pomoże ustalić termin stosowania tego sposobu odżywiania.
Diety owocowej nie mogą stosować:
- kobiety w ciąży,
- kobiety karmiące piersią,
- nastolatki.
Główną zasadą diety jest sposób odżywiania – w wyznaczone dni należy jeść tylko owoce. Od ciebie zależy to, czy będzie to jeden rodzaj owoców, czy kilka. Również sposób przygotowania owoców jest zależny od nas – najzdrowsze są owoce surowe oraz świeże soki z wyciśniętych owoców. Do owoców nie można dodawać cukru. Owoce jedz ze skórką, to w niej znajduje się najwięcej witamin oraz błonnika. W owocach cytrusowych najwięcej błonnika znajduje się w białej błonce pod skórką. Inne sposoby przyrządzenia owoców to pieczenie, duszenie, gotowanie. Warto przygotować sobie sałatkę owocową (nie można jej niczym doprawiać, ewentualnie można ją skropić sokiem z cytryny).
Jak przy każdej innej diecie, tak i przy tej należy wypijać jak najwięcej niegazowanej wody mineralnej (do 2 litrów). Podczas diety nie należy pić słodkich napojów gazowanych lub soków owocowych z dodatkiem cukru. Dostarczają one pustych kalorii. Oprócz wody możesz wypijać zieloną herbatę, białą herbatę lub czerwoną herbatę. Dieta owocowa nie jest głodówką. W trakcie diety do organizmu dostarczane są duże ilości składników odżywczych, a błonnik daje uczucie sytości.
Menu diety owocowej
Jak powinien wyglądać jadłospis osoby będącej na diecie owocowej? Posiłki należy spożywać co dwie godziny. Dzień przed rozpoczęciem stosowania diety owocowej należy zjeść na kolację niedużą porcję chudego mięsa i wypić sok z cytryny. Warto upiec kawałek mięsa z piersi kurczaka. Witamina C i białko pozwalają na szybsze spalanie tłuszczu. W dniu odchudzania na śniadanie można zjeść około 40 g owoców. Można zjeść np. winogrona i popić je herbatką z rozmarynu.
Dwie godziny później zjedz jedno kiwi i jedną pomarańczę – to duży zastrzyk witaminy C. Kolejnym posiłkiem mogą być gruszki i morele. Około 14.00 warto sięgnąć po banana, śliwki i grejpfruta. Na podwieczorek zjedz melon, który doskonale zaspokoi twój apetyt. Kolacja powinna składać się ze śliwek i moreli. Jeżeli lubisz siedzieć długo w nocy, być może jeszcze poczujesz atak głodu. Dlatego też miej pod ręką jabłko. Jedz je powoli i dokładnie przeżuwaj. Najwięcej witamin znajduje się w skórce jabłka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze