Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- mąka,
- jajko,
- woda,
- mleko.
Farsz:
- 30 dag pieczarek,
- 30 dag żółtego sera,
- 2 cebule,
- 0,5 kg paluszków wieprzowych lub drobiowych,
- oregano,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Sporządzić ciasto naleśnikowe. Czyli mieszamy makę jajko, wodę mleko, do uzyskania konsystencji leistej acz kolwiek nie za rzadkiej(nie wiem po co to piszę chyba każdy potrafi zrobić ciasto naleśnikowe ;-)). Smażymy naleśniki. Na usmażone i wystygnięte naleśniki nakładamy farsz: pół paróweczki przekrojonej wzdłuż, pieczarki starte na tarce mieszamy ze startym serem i posiekaną cebulką. Nakładamy na parówkę posypujemy pieprzem solą odrobinę i oregano może być więcej. Zawijamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią.
Jak podawać?
Można podawać z sosami czosnkowym, pomidorowym, majonezowym.
Uwagi:
Używamy tarki z dużymi oczkami, przy sporzadzaniu ciasta naleśnikowego proponuję dodać więcej wody niż mleka albo samą wodę są bardziej uciągliwe. A farszu nakładamy tak aby mozna je było spokojnie zawinąć i się nie rozpadały.Życzę smacznego!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magda |