Składniki:
- 250 g tagliatelle (najlepiej jajeczne),
- pęczek brokułów,
- 150 g wędzonego łososia w plastrach,
- kubełek śmietanki 12%,
- płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka mąki,
- świeżo mielony pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować wg przepisu. W międzyczasie brokuły podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie (ok 7 min). Nie mogą być rozgotowane i muszą mieć jescze jasnozielony kolor. Smietankę przelać do garnka, dodać mąkę, gałkę, pieprz i odrobinę soli. Zagotować ostrożnie ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać od razu łososia pokrojonego w paski (ok 1 cm). Wymieszać.
Porcję gorącego makaronu przełożyć do ciepłej miski, dodać porcję sosu, porcję różyczek brokułów (można je wcześniej trochę rozdrobnić) i bardzo delikatnie wymieszać. Danie zsunąć z miski na talerz i posypać pieprzem.
Uwagi:
To jest klasyczne danie danie włoskie więc śmietanka 12% powinna być zastapiona kremówką (oczywiście wtedy bez mąki!), ale w ten sposób możemy ograniczyć kaloryczność.
Przed mieszaniem wszystkie składniki muszą być gorące.
Można użyć innego rodzaju większej pastym ale najlepiej jajecznej.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Autor | agnes s. |