Tagliatelle z łososiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 250 g tagliatelle (najlepiej jajeczne),
- pęczek brokułów,
- 150 g wędzonego łososia w plastrach,
- kubełek śmietanki 12%,
- płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- łyżeczka mąki,
- świeżo mielony pieprz,
- sól.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować wg przepisu. W międzyczasie brokuły podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie (ok 7 min). Nie mogą być rozgotowane i muszą mieć jescze jasnozielony kolor. Smietankę przelać do garnka, dodać mąkę, gałkę, pieprz i odrobinę soli. Zagotować ostrożnie ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać od razu łososia pokrojonego w paski (ok 1 cm). Wymieszać.
Porcję gorącego makaronu przełożyć do ciepłej miski, dodać porcję sosu, porcję różyczek brokułów (można je wcześniej trochę rozdrobnić) i bardzo delikatnie wymieszać. Danie zsunąć z miski na talerz i posypać pieprzem.

Uwagi:

To jest klasyczne danie danie włoskie więc śmietanka 12% powinna być zastapiona kremówką (oczywiście wtedy bez mąki!), ale w ten sposób możemy ograniczyć kaloryczność.
Przed mieszaniem wszystkie składniki muszą być gorące.
Można użyć innego rodzaju większej pastym ale najlepiej jajecznej.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Autoragnes s.

Tagliatelle z łososiem: Podobne przepisy

Tagliatelle z łososiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy