Składniki:
- głowka sałaty (mogą być różne gatunki),
- 150 g węczonego łososia w plastrach,
- avocado,
- cytryna,
- oliwa lub vinegret,
- świeżo zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Najładniejsze liście sałaty układamy na talerzu. Avocado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, delikatnie obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Łososia kroimy w paseczki.
Na sałacie układamy kostki avocado, paseczki łososia, kropimy oliwą, cytryną i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
Jak podawać?
To jest bardzo prosta ale wykwintna sałata. Kluczem jest podanie jej na gładkim, białym i zupelnie płaskim talerzu. Goście pieją z zachwytu. Białe wino i bagietka zrobią resztę.
Uwagi:
Avocado wybieramy niezbyt miękkie, ze skórką bez plamek. Jeżeli miąższ będzie z brązowymi plamami to radzę wyrzucić, w sałacie wygląda potem fatalnie.W przepisie nie ma soli - łosoś bywa słony.
Jeżeli ktoś woli potrawy lepiej przyprawione to niech użyje vinegretu z musztardą.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Autor | agnes s. |