Składniki:
- 1 kg ogórków,
- koper,
- liście laurowe,
- ziele zngielskie,
- 1 łyżka soli (czubata),
- 1 litr wody,
- ok. 1/5 szkl. octu.
Jak przyrządzić?
Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić na pół lub jeśli są większe na ćwiartki (wzdłuż). Do miski lub garnka włożyć koper i pokrojone ogórki. Wodę zagotować z solą, octem i przyprawami i od razu zalać tą zalewą ogórki. Obciążyć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia.
Potrzebne przybory:
Garnek, miska nóż, łyżka.
Uwagi:
Te ogórki są gotowe do spożycia zaraz po ostygnięciu (ja czasami podjadam jeszcze ciepłe).Są bardzo smaczne ale nie mogą stać długo najwyżej 2-3 dni, dlatego nie należy robić ich więcej jak 1-2 porcje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Autor | tes |