Ogórki parzone

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1 kg ogórków,
- koper,
- liście laurowe,
- ziele zngielskie,
- 1 łyżka soli (czubata),
- 1 litr wody,
- ok. 1/5 szkl. octu.

Jak przyrządzić?

Ogórki umyć, odciąć końcówki, pokroić na pół lub jeśli są większe na ćwiartki (wzdłuż). Do miski lub garnka włożyć koper i pokrojone ogórki. Wodę zagotować z solą, octem i przyprawami i od razu zalać tą zalewą ogórki. Obciążyć talerzykiem i pozostawić do ostygnięcia.

Potrzebne przybory:

Garnek, miska nóż, łyżka.

Uwagi:

Te ogórki są gotowe do spożycia zaraz po ostygnięciu (ja czasami podjadam jeszcze ciepłe).Są bardzo smaczne ale nie mogą stać długo najwyżej 2-3 dni, dlatego nie należy robić ich więcej jak 1-2 porcje.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Autortes

Ogórki parzone: Podobne przepisy

Ogórki parzone: wypróbuj również

Powiązane Tematy