Składniki:
- serdelki wieprzowe (krótkie),
- ocet spirytusowy,
- woda,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- listek bobkowy...
Jak przyrządzić?
Utopenci (topielce) - dostaniesz w każdej knajpie w Czechach, ale... jak sobie zrobisz sam - dopiero poznasz, co to jest (czeskie serdelki są ohydne!).Robisz jak grzybki marynowane: ocet z wodą (ja robię 1:1) z liśćmi bobkowymi, zielem i pieprzem zagotowujesz...Serdelki obierasz ze skórek. Albo wrzucasz na moment do gaotującej się zalewy, albo (ja tak robię) przelewasz wrzątkiem na sicie...Wkładasz serdelki do wyparzonych słoików, zalewasz gorącym octem... Zakręcasz, odwracasz do góry dnem.... I już...Po tygodniu do jedzenia... Smacznego!
Potrzebne przybory:
Słoiki.
Jak podawać?
Do piwa (i nie tylko) super!Z musztardą, majonezem lub z czym kto lubi...
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | jasiek1888 |