Utopenci

Przepis kulinarny

Składniki:

- serdelki wieprzowe (krótkie),
- ocet spirytusowy,
- woda,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- listek bobkowy...

Jak przyrządzić?

Utopenci (topielce) - dostaniesz w każdej knajpie w Czechach, ale... jak sobie zrobisz sam - dopiero poznasz, co to jest (czeskie serdelki są ohydne!).Robisz jak grzybki marynowane: ocet z wodą (ja robię 1:1) z liśćmi bobkowymi, zielem i pieprzem zagotowujesz...Serdelki obierasz ze skórek. Albo wrzucasz na moment do gaotującej się zalewy, albo (ja tak robię) przelewasz wrzątkiem na sicie...Wkładasz serdelki do wyparzonych słoików, zalewasz gorącym octem... Zakręcasz, odwracasz do góry dnem.... I już...Po tygodniu do jedzenia... Smacznego!

Potrzebne przybory:

Słoiki.

Jak podawać?

Do piwa (i nie tylko) super!Z musztardą, majonezem lub z czym kto lubi...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Autorjasiek1888

Utopenci: Podobne przepisy

Powiązane Tematy