Składniki:
- 30dag mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek masła,
- 4 jajka,
- 125g śmietany,
- 6 łyżek ryżu,
- 4 pieczarki,
- natka pietruszki,
- żółtko.
Jak przyrządzić?
1. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, pokrojone masło, śmietanę i jedno jajko. Zagnieść dobrze ciasto i odstawić do lodówki na 45 min.
2. Ryż należy gotwoać w osolnej wodzie przez 15 min. Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Posiekać takze pieczarki i lekko przysmażyć na patelce( można też z cebulą). Przygotowane składniki wymieszać z ostudzonum ryżem, dodać posiekaną natke pietruszki i przypawić do smaku(wedle włąsnego gustu ;))
3. Ciasto rozwałkować, pokrocić na kwadraty o boku 10cm. Na każdym umieścić po łyżce farszy ryżowego.Kwadraty składać na pól po przekątnej. Brzegi zlepić i doscisnąć widelcem. Pierogi posmarować żóltkiem i ulożyć na wcześniej posmarowanej blaszce. Piec 25 min. w temperaturze 200 stopni.
Jak podawać?
Pierozki są bardzo sycące, więc można je podawać same lub z sosem np. musztardowym; można także do potrawy dodać surówkę (różnego rodzaju) lub kalafior. Zapewniam, że pierożki są bardzo dobre i warto skorzystać z tego przepisu;)))))
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 95 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 130 kcal / porcja |
Autor | Gwiazdka* |