Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1,5 szkl. mąki tortowej,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 8 łyżek oleju,
- 8 łyżek wody przegotowanej,
- 1 cukier waniliowy.
Krem:
- 3 galaretki (np. wiśniowe),
- śmietana 30%, woreczek,
- 4 szkl. wody,
- polewa czekoladowa,
- owoce (np. wiśnie).
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić białka + żółtka, cukier,cukier waniliowy, olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok 30 min. w temp. 180 stopni.
Krem: Galaretki rozpuścić. Śmietanę schłodzić przez jakieś 30 min. Następnie ubić na sztywno i bardzo wolno dodawać na wpół tężejącą galaretkę - wszystko dokładnie wymieszać.
Na ostudzony biszkopt (można go wcześniej nasaczyć np. sokiem wiśniowym) wyłożyć owoce, pożniej krem i wszystko podać polewą czekoladową.
Uwagi:
Krem musi być ubity dość dobrze i powinien mieć konsystencję piany, jeśli jest lejący musimy wstawić go na jakiś czas do lodówki i dopiero później wyłożyć go na owoce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |