Składniki:
Na ciasto:
- 375 g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 175 g margaryny,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka mleka.
Na masę:
- ok. 1/2 l mleka,
- 310 g cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 jajko,
- 750 g twarogu,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 750 g wiśni bez pestek.
Na kruszonkę:
- 175 g mąki,
- 125 g cukru,
- 125 g margaryny.
Jak przyrządzić?
1. Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkami i 1 filiżanką wody.
3. Resztę mleka zagotować ze 150 g cukru, wlać budyń z żółtkami, mieszając zagotować, przestudzić.
4. Ser wymieszać z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz pianą ubitą z jajek. Do sera dodać masę budyniową.
5. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Na to wyłożyć masę serową i wiśnie.
6. Zagnieść składniki na kruszonkę, rozetrzeć w palcach i posypać ciasto.
7. Piec 45 minut w 225 stopniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |