Składniki:
- 5 paczek herbatników- każda po 100g (najlepsze są Petit Beurre),
- 1 słoik dżemu śliwkowego lub wiśniowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 kostki margaryny,
- 1/3 szklanki wody,
- 100g rodzynek,
- 1 zapach rumowy lub arakowy.
Jak przyrządzić?
1. Kakao, cukier, wodę i margarynę zagotować.
2. Do lekko przestudzonej masy dodać dżem, rodzynki, 3,5 paczki połamanych herbatników i zapach.
3. Resztę herbatników rozłożyć i wyłożyć na nich masę.
Uwagi:
Należy poczekać z krjeniem bajaderki by przestygła. Ważne jest też by herbatniki do masy były połamane na małe kawałki a nie pokruszone.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |