Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 żółtka,
- 1 niecała kostka masła (na wyczucie),
- 2 łyżeczki cukru.
Masa:
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1/3 szklanki oliwy,
- 4 kostki serka po 200g "twaróg śmietankowy",
- niecała szklanka mleka.
Pianka:
- 7 białek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- kakao naturalne.
Jak przyrządzić?
Zagnieść kruche ciasto ze składników i wyłożyć nim blachę.
Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowymdodawać powoli ser.
Następnie dodać mleko, budyń(wsypać proszek) i oliwę.
Masę wyłożyć na ciasto i piec w 180C ok. 1h.
15 minut przed końcem pieczenia wylać na ciasto piankę z ubitych białek z cukrem i budyniem(proszek), robiąc piankę można dosypać trochę kakao, wtedy będzie fajny czekoladowy smak i kolor.
Uwagi:
Jest naprawdę pyszne i zawsze wychodzi.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Basia |