Składniki:
- 1 kg ziemniaków /ugotować/,
- 2 duże buraki - gotowane,
- 30 dkg surowej kwaszonej kapusty,
- 2 szt. ogórków kwaszonych,
- 2 duże cebule,
- grzybki marynowane,
- sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Cebulę, grzybki i ogórki pokroić w kostkę.Ziemniaki rozdrobnić,buraki ugotowane zetrzeć na grubej tarce w paski, dodać kapustę kwaszoną, grzybki marynowane, ogórki, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Składniki trzeba tak dobrać do smaku, żeby było pikantne, ale nie za kwaśne.
Całość wymieszać w dużym garnku.
Jak podawać?
Na ciepło, podgrzewając na parze.
Polać sosem własnym z mięsa.
Bez dodawania ziemniaków może służyć jako surówka.
Uwagi:
Nie nadaje się do ryb.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | EWA z Poznania |