Składniki:
- 2 pęczki szparagów (krótkie i w miarę grube),
- 1 kg młodych małych ziemniaków,
- 1 pęczek koperku,
- 1 kefir naturalnu lub serek homogenizowany,
- 1/2 słoika majonezu,
- sól, cukier,
- sałata zielona do wyłożenia miski.
Jak przyrządzić?
Szparagi obrać i ugotować - nie mogą być zbyt miękkie. Pokroić na odcinki o długości około 3 cm, osobno odłożyć kawałki z główkami.Ziemniaki oskrobać, ugotować, pokroic na dość gruge talarki.
Przygotować sos - wymieszać kefir z majonezem, solą, cukrem i posiekanym koperkirm (jeśli dodamy serka sos będzie bardziej gęsty).Ziemniaki i szparagi mieszamy, polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy.
Sałatkę przekładamy do miski wyłożonej zieloną sałatą i dekorujemy kawałkami szparagów z główkami.
Jak podawać?
Dodatek do zimnego bufetu lub mięs na goraco.
Uwagi:
Bardzo niepozorna sałatka, wydaje się, że ma zbyt mało składników, ale jest doskonała w smaku.Idealna na imprezy - nigdy nic nie zostaje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-8 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | demisec |