Składniki:
- 25 dag sera twarogowego lub homogenizowanego,
- 1 opakowanie herbatników,
- 1/4 szklanki wiśniówki,
- 1/2 szklanki bitej śmietany,
- 3 łyżki cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 4 czubate łyżeczki żelatyny,
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej,
- 30 dag wiśni.
Jak przyrządzić?
Odsączone wiśnie namoczyć w alkoholu,żelatynę namoczyć i rozpuścić w odrobinie wody, a galaretkę według przepisu na opakowaniu.Ser zemleć.
Herbatniki moczyć w odlanej do miseczki galaretce (1/2 porcji), układać na dnie tortownicy wyłożonej pergaminem i skropić alkoholem.
Serek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną i z żelatyną.
Nałożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię, przykryć ją warstwą wiśni i zalać lekko tężejącą galaretką.
Potrzebne przybory:
Miseczka, łyżka, tortownica, pergamin, mikser i oczywiście lodówka.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje w upalne dzionki, prosto z lodówki jako deserek po obiadku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | keshia |