Składniki:
- 1 kostka masła,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 9 jajek,
- 1 cukier waniliowy,
- szczypta soli,
- szklanka mąki,
- 15 łyżek mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50 dkg chudego twarogu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 50 dkg czerwonych porzeczek,
- bita smietana do dekoracji.
Jak przyrządzić?
1. Masło, 8 łyżek cykru, cukier waniliowy i sól utrzec na gładka masę. Dodać 4 żółtka i 2 całe jajka. Porcjami wsypać mąkę, 10 łyżek mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia. Ciasto przełozyć na natłuszczoną blachę.
2. Twaróg wymieszać z sokiem cytrynowym, 3 łyżkami cukru, 3 jajkami i resztą mąki ziemniaczanej, rozsmarować na cieście. Ciasto piec 25-30 minut w temp. 200 stopni C.
3. Porzeczki umyć i oderwac od gałązek. Białka ubić i wsypać szklankę ukru i dalej ubijać. Dodać porzeczki. Ubitą pianę z owocami rozsmarować na cieście i ponownie wsunąć do rozgrzanego piekarnika piec przez 10 minut.
4. Migdały zrumienić na suchej patelni i wystudzić. Ciasto wyjąc z pieca i wystudzić. Posypać płatkami migdałów pokroić na kawłki i każdy ozdobić bitą śmitaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Autor | NINAA |