Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej,
- 2 średnie pomidory,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru,
- sól i pieprz (opcjonalnie łyżka śmietany).
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokrojonego w drobne kawałki smażymy na oliwie w płaskim rondlu. Po 5 minutach dodajemy marchewkę w talarkach i obraną fasolkę. Polewamy sosem sojowym i słodzimy. Pod przykryciem dusimy na małym ogniu 15 minut. Dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w drobne kawałki. Rozprowadzamy mąkę w 1/8 szklanki wody i szybko mieszając zagęszczamy powstały w rondlu sos. Możemy teraz dodać śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Potrzebne przybory:
Rondel, deska, nóż, łopatka lub drewniana łyżka.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem (grube wstążki) lub z ryżem ugotowanym na sypko. Pyszne po posypaniu natką lub kolendrą.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Autor | Lolek |