Składniki:
- 1 kg wiśni (mogą być ze słoika),
- 30 dag masła,
- 20 dag cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- otarta skórka z 1 cytryny,
- 25 dag płatków owsianych + 2 łyżki,
- 20 dag pszennej mąki razowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kieliszek rumu lub wódki z zapachem rumowym,
- 5 dag wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać jajka i skórkę cytrynową. Płatki owsiane wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia po czym dodawać po łyżce do ucieranej masy. Dodać rum.
2. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem, na cieście położyć wiśnie.
3. 2 łyżki płatków wymieszać z kokosem i posypać wiśnie. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |