Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 20 dag masła,
- 1/2 szkl. cukru pudru,
- 2 żółtka.
Masa makowa:
- 40 dag maku,
- 3/4 szkl. cukru,
- 4 jajka,
- 1 białko,
- 12,5 dag masła,
- 2 czybate łyżki kaszy manny,
- zapach migdałowy.
Polewa:
- 2 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki masła,
- 1 szkl. bakali (rodzynki, figi, daktyle, morele, kandyzowana skórka pomarańczowa),
- 1 kieliszek rumu lub wódki z zapachem rumowym.
Jak przyrządzić?
1. Mak zalać wrzątkiem, gotować kilka minut, odstawić na 3 godziny.2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać masło i mąkę- cały czas ucierać. Ciasto wyłożyć na opruszoną mąką blachę i piec 15 minut w 200 stopniach.3. Mak odsączyć, zmielić 3 razy. Żółtka utrzeć z cukrem, masło stopić, przestudzić, dodać do kaszy. Białka ubić na sztywną pianę.4. Żółtka, masło, pianę i zapach dodać do maku, wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec 40 min. w 220 stopniach.5. Masło na polewę stopić, wlać do cukru pudru, dodać sok z cytryny i utrzeć.6. Przestudzone ciasto posmarować 2/3 polewy, posypać pokrojonymi bakaliami. Resztą polewy dekoracyjnie polać ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |