Składniki:
Biszkopt:
- po 1/2 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 1 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 25 dag masła,
- 2-3 łyżki kwaśniej śmietany,
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wódki,
- po 1/2 szkl. rodzynek i maku,
- po 1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich i laskowych,
- 1 zapach rumowy.
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 5 dag masła,
- po 1/2 szkl. rodzynek i siekanych orzechów.
Jak przyrządzić?
1. Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z ciastem. Piec w małej tortownicy. Ostudzić.
2. Nie wyjmując ciasta z formy nożem wydrążyć z ciasta środek, zostawiając dno i boki o grubości ok. 2 cm.
3. W garnku rozpuścić masło. Dodać śmietanę i cukier puder, zagotować, przestudzić.
4. Do przestudzonej masy wkruszyć wydrążony biszkopt (średniej wielkości kawałki - nie okruchy), dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Masą napełnić wydrążony biszkopt.
5. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Dodać do niej orzechy, wymieszać i polewą polać środek ciasta czyli nadzienie, pozostwiając nie polane brzegi. Ciasto można udekorować na wierzchu orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |