Często mamy problem z przygotowaniem dania bezmięsnego na obiad, zwykle ograniczamy się do naleśników lub racuchów. Faszerowane placki ziemniaczane to proste a zarazem pomysłowe danie. Są zrobione z ciasta podobnego do kopytek. Pomysł tkwi w nadzieniu i tym zaskoczysz domowników. Placki są naprawdę smaczne.
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
2 łyżki bułki tartej.
Farsz:
pół kg kiszonej kapusty,
25 dag pieczarek,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
pół łyżeczki kminku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
pół łyżki majeranku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kapustę gotować około pół godziny.
Namoczone uprzednio grzyby pokroić w paseczki.
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę.
Dodać grzyby suszone, pieczarki i smażyć około 10 minut.
Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć i dodać do grzybów.
Wsypać kminek, majeranek.
Doprawić solą i pieprzem.
Wlać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów i smażyć wszystko około 5 minut.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.
Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito.
Dodać obie mąki, jajko.
Przyprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.
Formować dość duże placki, na środek nakładać farsz i formować płaskie kotlety.
Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Jak podawać?
Dobrze smakują w towarzystwie surówek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |