Składniki:
- mięso wołowe, ilość w zaleznosci od upodoban(ok. 1 kg),
- papryka, 1 żółta, 2 czerwone, 1 zielona,
- cebula, 1 kg,
- ziemniaki, 1 kg,
- papryczka chili,
- czosnek, 2-3 ząbki,
- koncentrat pomidorowy, 1 słoiczek,
- 1-2 kostki rosolowe,
- marchew,
- seler,
- liscie laurowe,
- ziele angielskie,
- sol,
- pieprz,
- sypka ostra papryka.
Jak przyrządzić?
Miesko kroimy w kosteczke,podsmazamy na patelni a nastepnie przerzucamy do garnka z woda i gotujemy. Zbieramy szum. Wrzucamy kostki rosolowe, lisc laurowy, ziele angielskie (mozemy wrzucic jeszcze kawalek marchewki, selera - do smaku). Podgotowujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Po ok. 10 minutach wrzucamy pokrojoną w kostke papryke i tak samo pokrojona cebule. Podgotowujemy. Jak warzywa są juz zmiekczone - dodajemy papryczke chili(pokrojona w kostke), czosnek(posiekany), koncentrat i przyprawy do smaku. Jeszcze podgotowujmy ok. 10 min. i zupa gotowa. Smacznego!!!
Uwagi:
Ktos, kto lubi ostre potrawy, to na pewno doceni smak tej zupy. Mozna zastosowac tez wersje lagodna - bez chili i sypka ostra papryke zamienic na slodka. Mniam.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | moessha |