Składniki:
- 6 jajek,
- 25 dkg mąki,
- 20 dkg cukru pudru,
- 1 kostka margaryny (palma),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- owoce - borówki, jabłka, rabarbar (jakie kto lubi).
Jak przyrządzić?
Ciasto: cukier + żółtka + margaryna (oby nie byla prosto z lodówki) utrzeć, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć do momentu, aż stanie się masą jednolitą. Wyłożyć na blachę (wcześniej wysmarowaną margaryną) i rozprowadzić ciasto równomiernie; nastepnie wtawić do piekarnika i podpiec około 10 minut (tak by było zarumienione) i wyjąć do lekkiego ostudzenia. W tym samym czasie, gdy ciasto nam stygnie, ubijamy pianę, czyli białka z cukrem (na jedno białko pasuje 1,5 łyżki cukru - jest to juz wypracowane i wystarczająco słodkie i komponujące się ze smakiem ciasta). Gdy ciasto podstygnie, wykładamy na nie owoce, wykładamy ubitą na sztywno pianę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pare minut tak, by pianka była zarumieniona!
Uwagi:
UWAGA! Ciasto zmiksowane powinno mieć bardziej płynna konsystencję. Cista jest wystarczająco na prostokatna blaszkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Marta-parii |