Składniki:
- 2 platy piersi kurczaka,
- 20 dkg dera żółtego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki (jakaś zwykła),
- 2 jajka,
- mała puszka kukurydzy,
- 30 dkg pieczarek,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka (kto co lubi).
Jak przyrządzić?
Jaja rozbić trzepaczką. Kurczaka pokroić w kosteczkę (można przyprawić przyprawami do kurczaka lub innymi), ser i pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dodać do jajek wraz z odsączoną kukurydzą, mąką i przyprawami. Wymieszać i odtawić na jakieś 15 min.
Kłaść łyżką na rozgrzany olej formując koltety. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Uwagi:
Najlepiej robić małe kotleciki, gdyż lepiej je przewracać na drugą stronę. Ja staram się, żeby kawałki kurczaka nie były po bokach tylko w środku kotleta, bo przy przewracaniu często się rozlatują.
KOTLECIKI PYSZNOŚCI!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kasia |