Składniki:
- 25 dkg sera typu cheddar,
- 2 łyżki masła,
- ćwierć szkl. mleka,
- 50 dkg mrożonej miesznki warzywnej(brokuły, kalafior, marchewka); moga tez być świeże warzywaszklanka pokruszonych krakersow.
Jak przyrządzić?
Warzywa na 3-5 min. włożyć do lekko posolonego wrzątku, po czym odsączyć na sicie. Pokrojony lub starty ser włożyć do rondelka, dodać lyżkę masła i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. warzywa włożyć do natluszczonego naczynia żaroodpornego, polać sosem. Pozostałe masło rozpuścić, wymieszać z pokruszonymi krakersami rozłożyć na warzywach. Wstawić naczynie do gorącego piekarnika (170 stopni) i zapiekać bez przykrycia ok. 25 min.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Rosi_202 |