Składniki:
Sałatka:
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka kiełków soi,
- 1 brokuł,
- 3 jajka.
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku (duży).
Jak przyrządzić?
Brokuły dzielimy na różyczki i dokładnie płuczemy, następnie podgotowujemy w lekko osolonej wodzie - ważne, żeby były lekko twardawe i nie rozsypywały się po ugotowaniu. Studzimy, wkładamy do salaterki, dodajemy kiełki i kukurydzę. Dodajemy sos czosnkowy (po prostu mieszamy jogurt z majonezem i wyciskamy do niego ząbek czosnku - każdy wie ;) ) i mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w dość grubą kostkę.
Uwagi:
Pomysł na sałatkę zrodził się z panicznego biegania po sklepie w poszukiwaniu czegokolwiek do zjedzenia, przy jednoczesnej nieprzepartej ochocie na brokuły. Być może nie jest ona zbyt wyszukana, ale za to smakuje świetnie :-)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | silm. |