Składniki:
- pół główki kapusty,
- 1 duża marchewka,
- 2 jabłka,
- 2 pomidory,
- 2/3 szkl. śmietany,
- odrobina mąki,
- tłuszcz,
- sól,
- pieprz,
- czosnek - 2 ząbki,
- majeranek.
Jak przyrządzić?
Z kapusty usunąć głąb i zgrubienia, pokroić ją w większą kostkę, marchewkę w plasterki, zalać małą ilością wrzącej, posolonej wody i gotować do miękkości. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić je w cząstki, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w cząstki lub kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić jabłka i pomidorki, dodać zmiażdżony czosnek, majeranek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać zawartość patelni do rondla z kapustą i marchewką. Mąkę zmieszać ze śmietaną, wlać do potrawy, kilka minut pogotować, doprawić solą, pieprzem do smaku.
Potrzebne przybory:
Szeroki, niewysoki garnek, patelnia, praska do czosnku, mały nożyk, drewniana łycha (do mieszania).
Jak podawać?
Można podawać jako samodzielne danie, jako jarzynkę do drugiego dania, jako część zapiekanki oraz jako farsz do tarty.
Wielostronne zastosowanie :)
Najlepsza z pszenną bułką i zimnym sokiem pomidorowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bromba |