Buraczki zasmażane - pyszny dodatek do zimowego obiadu
OLIWKA . • dawno temuBuraczki zasmażane można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z ziemniakami i smażonym lub duszonym mięsem. Są idealnym dodatkiem do rozgrzewającego obiadu, który ma dostarczyć energii na cały mroźny dzień. Jeśli do tej pory kupowałaś ten przysmak w garmażerce, to czas z tym skończyć. Domowe jedzenie jest najsmaczniejsze.
Przygotuj:
- 1 kg buraków
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- łyżkę mąki
- łyżkę cukru
- sól
- ocet
- koperek
Krok 1
Najpierw musisz umyć buraki wrzącą wodą i je wyszorować. Potem ugotować, odcedzić i jeszcze ciepłe obrać ze skórki.
Krok 2
Buraczki zasmażane musisz też oczywiście zetrzeć na tarce.
Krok 3
Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na roztopionym maśle. Gdy warzywo zmięknie, dodaj mąkę i ciągle mieszając zarumień zasmażkę.
Krok 4
Rozprowadź mąkę wodą i wlej zasmażkę do buraczków. Zagotuj wszystko. Nie przestawaj mieszać, by nic się nie przypaliło.
Krok 5
Pozostało ci tylko doprawić zasmażane buraczki solą, octem i cukrem i posypać je koperkiem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze