Składniki:
- 40 dag mąki,
- 20 dag masła,
- łyżka cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Masa morelowa:
- słoik konfitury lub dżemu morelowego,
- kieliszek wódki.
Krem kawowy:
- 25 dag masła,
- 3 zółtka,
- 20 dag pudru,
- 2 czubate łyzki kawy rozpuszczalnej.
Polewa:
- 20 dag pudru,
- 1-2 łyżki gorącego mleka,
- łyżka roztopionego masła,
- łyżka koniaku,
- 5 dag płatków migdałowych do posypania.
Jak przyrządzić?
1. Mąkę wymięszana z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą posiekać z tłuszczem, dodac żółtka i smietanę, wymieszać i szybko zagnieść. Podzielić ciasto na 5 części i rozwałkować na równe placki. Każdy placek nakłuć widelcem i upiec osobno w temp. 180 stopni.
2. Dżem dokładnie utrzeć z alkoholem,żółtka przeznaczone na krem utrzeć z cukrem na parze.
3. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce wystudzoną pianę z żółtek i kawę rozpuszczoną w 3 łyzkach wody.
4. Wystudzone placki posmarować masa morelową i kremem kawowym czyli 1 i 3 placek masa morelowa, a 2 i 4 placek kremem kawowym. Przykryc ostatnim plackiem.
Polewa:
cukier puder przesiać przez sito, utrzeć z masłem i mlekiem, dodać koniak. Wierzch placka polac glazurą i posypać prażonymi na suchej patelni migdałami.
Uwagi:
Ciasto nalezy przyrządzić z podwójnej porcji.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | NINAA |