Składniki:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 paczki cukru wanilinowego,
- 2 łyżki rumu (niekoniecznie),
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 szklanki mąki,
- łyżeczka czubata proszku do pieczenia,
- 2 dojrzałe duże banany,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli,
- niekoniecznie: garść rodzynek zalanych wcześniej wrzątkiem, posiekane orzechy włoskie lub inne bakalie.
Jak przyrządzić?
1. Wbić jajka do miski i ubijać chwilę ze szczyptą soli aż staną się puszyste, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubijac dalej aż składniki sie połączą i masa będzie jednolita.
2. Do drugiej miski łamiemy banany, dodajemy sok z cytryny i rum i miksujemy na jednolitą masę, potem dolewamy mleko i olej i miksujemy razem.
3. Wlewamy całośc do miski z masą jajeczną i miksujemy by się wszystko połączyło.
4. Wsypujemy mąkę z proszkiem, chwilę miksujemy, na koniec wrzucamy rodzynki i/lub orzechy (lub nic), mieszamy łyżką i wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
5. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do około 200 st.C piekarnika i pieczemy az się zarumieni około 40 minut (plus /minus, najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja).
Potrzebne przybory:
Mikser, 2 miski, szklanka, łyżka i łyżeczka, foremka jak do keksu (moja jest dość szeroka - około 13x31 cm) lub foremka jak na babke z kominkiem w środku.
Jak podawać?
Można ciasto posypać cukrem pudrem, albo polać polewą czekoladową lub lukrem - ale samo też jest dobre.
Uwagi:
Ciasto upiekłam przed chwilą bez przepisu z tego, co było w domu, wyszło dobre więc od razu zapisuję, bo spontaniczny przepis okazał się udany. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bomba kaloryczna |
Autor | Joł-asia |