Składniki:
- 1 kg soczewicy,
- 50 - 60 dkg parówek (serdelków lub innej kiełbasy),
- 2-3 cebule,
- l-2 liście laurowe,
- pieprz,
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny,
- 1 czubata łyżka cukru,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 200 ml śmietany,
- 200 ml octu winnego lub owocowego (3-5 %) - zamiast octu można dodać sok z cytryny,
- sól.
Jak przyrządzić?
Soczewicę przebieramy, myjemy i moczymy w wodzie przez kilka godzin (niekoniecznie, ale wtedy trzeba będzie dłużej ją gotować). Wodę zlewamy. Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy taką ilością wody, żeby ją przykryła. Gotujemy na niezbyt silnym ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, sól, pieprz oraz połowę octu. Pod koniec gotowania wrzucamy do garnka pokrojone w plasterki serdelki, parówki lub inną kiełbasę. Gdy soczewica będzie miękka, w oddzielnym naczyniu rozpuszczamy masło, wsypujemy do niego cukier i rozpuszczamy go bez przerwy mieszając. Kiedy będzie lekko brązowy dolewamy 300 ml wody, mieszamy. Wsypujemy mąkę i 200 ml śmietany, dokładnie mieszamy, a gdy zgęstnieje - dolewamy do ugotowanej soczewicy. Ostrożnie mieszamy (żeby się nie rozpadła). Przyprawiamy do smaku octem lub sokiem z cytryny.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bromba |